Profesionalni kursevi

 

Profesionalna Microsoft sertifikacija je name- njena stručnjacima informatičkih tehnologija koji obavljaju poslovne uloge koje se nalaze pri vrhu hijerarhije nekog IT sektora. Kako za one koji žele da se zaposle na ovim radnim mestima tako i za one koji se na njima već nalaze profesionalni sertifikati su najbolja i najpriznatija potvrda njihovnih znanja i veština. Profesionalni sertifikati se odnose na projektovanje, implementiranje, održavanje, nadgledanje i analizu domenskih mreža baziranih na Microsoft Windows 2003 i Windows XP tehnologijama. Postoje dva profesionalna Microsoft sertifikata:

Kada položite neki Microsoft ispit vezan za određenu tehnologiju stičete MCP (Microsoft Certified Professional) sertifikat. Za sticanje zvanja MCSA potrebno je položiti četiri određena MCP ispita. Za sticanje zvanja MCSE potrebno je položiti sedam MCP ispita. Pošto su neki od ispita izborni, a neki od obaveznih se poklapaju, osoba koja je stekla zvanje MCSA može polaganjem još tri ispita steći i zvanje MCSE. Pritom ipak treba imati u vidu kojim poslovnim ulogama želite da se bavite, jer se one razlikuju kod MCSA i MCSE zvanja. Poslovni zadaci na koje se odnosi MCSE obuhvataju: planiranje, projektovanje i implementaciju Windows serverskih rešenja i arhitekture. U skladu s tim MCSE podrazumeva poslovne uloge inženjera sistema, inženjera mreže, analitičara i projektant sistema, analitičara mreže, tehničkog konsultanta i inženjera tehničke podrške. Poslovni zadaci koje pokriva MCSA su: upravljanje, podrška i održavanje serverskih i klijentskih Windows tehnologija i analiza i rešavanje/otklanjanje svakodnevnih problema, tako da MCSA podrazumeva poslovne uloge administratora sistema, administratora mreže, administratora informacionog sistema, analitičara mreže, mrežnog tehničara i specijaliste tehničke podrške. Ukoliko ste imali prilike da u oglasima za zaposlenje vidite “traži se sistem administrator” ili “traži se sistem inženjer”, a nije Vam bilo baš najjasnije o kakvom se zanimanju radi, nadamo se da smo uspeli da Vam približimo koje su to poslovne uloge i poslovni zadaci koji se očekuju od kandidata za jedno od ovih radnih mesta. U određenoj hijerarhiji nekog IT sektora MCSE sertifikovan stručnjak bi trebalo da se nalazi iznad MCSA stručnjaka, ali osim što MCSE zahteva da ste položili više ispita on podrazumeva i veće prethodno iskustvo odnosno predznanje. Za MCSA je preporučeno da kandidati poseduju između šest i dvanaest meseci iskustva u radu sa desktop operativnim sistemima, mrežnim operativnim sistemima i sa mrežnom infrastrukturom, dok se za MCSE preporučuje da kandidati imaju od jedne do dve godine iskustva u analiziranju, dizajniranju, instaliranju, konfigurisanju i otklanjanju problema kod mrežnih sistema.

Činjenica da su ovi sertifikati izuzetno priznati i traženi ne treba da Vas iznenađuje jer o stručnosti koju stičete dovoljno govori to što su u pitanju višemesečna predavanja, vežbe i konsultacije, kao i praktičan rad, tako da onaj ko se odluči da krene putem profesionalne sertifikacije mora biti spreman na požrtvovanost i odricanje.

Za detalje pogledati:

http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/mcsa.aspx#tab1

http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/mcse.aspx#tab1